Főoldal / Hírek / Élménnyel teli ízek

Élménnyel teli ízek

2017. 05. 08.

Zalakaros szállodáinak gasztronómiai kínálatáról meséket lehetne zengeni, főleg a város központjának legnagyobb szállodájáról; a MenDan-ról, ami mesterszakácsok sorával, évszakról évszakra megújuló kínálattal, számos rangos eredménnyel büszkélkedhet.

Élménnyel teli ízek

Zalakaros, a dél-zalai fürdőváros mindig előrukkol valami újjal, így a kisváros neve könnyedén épül a köztudatba, hiszen programjai, újításai és a folyamatosan megújuló élményei csak úgy szárnyalnak. Hallhattunk már híreket a saját Vízipókjukról, arról, hogy milyen látványosan és életszerűen, azaz használhatóan kiépült saját termáltavuk környezete, milyen zamatosak a környék borai és hogy Matula bácsi neve is a szomszédságban található Kis-Balatonhoz köthető, de a gasztronómiai vonal kissé elmaradt idáig.

Persze, Zalakaros szállodáinak gasztronómiai kínálatáról meséket lehetne zengeni, főleg a város központjának legnagyobb szállodájáról; a MenDan-ról, ami mesterszakácsok sorával, évszakról évszakra megújuló kínálattal, számos rangos eredménnyel büszkélkedhet. Éppen ennek a szállodának a vendéglátásban jártas szállodaigazgatója lépett a gasztronómiai kalandok úttörőjévé idén tavasszal, hiszen Czimondor Nándor fejéből pattant ki az ötlet, hogy mutassa már meg országnak, világnak kicsiny városunk a jó zalai ízeket. A jó ötlethez persze alkalom is társult, hiszen 2017-ben ünneplte Zalakaros várossá válásának 20. évfordulóját. S mivel a városnak is szívügye, hogy megőrizze gasztronómiai értékeit és az ország más tájairól érkezőkkel is megismertesse a zalai ízeket, Zalakaros 2017. áprilisában térségi receptversenyt hirdetett, melyre rengeteg alkotás érkezett a zalai kincseskamrákból. Ezeket húsz receptre szűkítette a gasztro-leltár és még egy facebook szavazást is bevetettek a szervezők, hogy a legjobb tíz recept a zalakarosi séfek és a nagykanizsai Thury György Szakképző Intézet jövőbeli szakács/séf reménységei keze által megelevenedjen.

A legjobb zalai ízek

A 10 legjobbnak ígérkező recept közül egy nem akárkikből álló szakmai zsűri hozta ki nyertesnek a Magyarföldi tökmagos kalácsot, amit Horváth Erika nevezett be a versenybe. S hogy a jól sikerült kalács milyen ételeket utasított a „háta mögé”?  A tejfölös, tárkonyos vargányalevest, sonkás krumpli gombóccal, aminek beküldője Szakos Jánosné, a harmadik helyezett zalai káposztás borítottat Dombi Gábor konyhájából, valamint az innovációs különdíjat elnyert vargányával töltött gombócot, sült tarjával és fokhagymamártással Szabóné Szűcs Hajnalka receptjéből.

I. helyezett: Magyarföldi tökmagos kalács

A konyha mélyéről a 4csillagos MenDan büféasztalára

A sok nyálcsorgató, hangzatos étel után pedig egy jó hír, hogy ezek az ételek, sőt, mind a tíz napról napra megjelenik a MenDan büféasztalán is, így nem csak a nevük, fotójuk, de az ízük is könnyedén bejárja majd az egész országot.

Czimondor Nándor a versenyt e szavakkal értékelte:

„Örömmel töltött el bennünket, hogy ilyen szép számban érkeztek a felhívásra receptek. Városunk gasztronómiájának szélesebb körben való megismertetése mellett azonban még egy fontos küldetése volt az eseménynek, a feltörekvő ifjúság bevonása, érdekeltté tétele, a hivatásuk iránti szeretet elmélyítése és nem utolsó sorban egy kis dopping volt számukra, hogy mesterszakácsok keze munkáját segíthették.”