Kirándulások a Kis-Balaton környékén

Tökéletes kikapcsolódás gyönyörű környezetben, együtt a Kis-Balaton élővilágával. Ismerje meg Ön is és fedezze fel Zala-megye varázslatos tájait, környezetét, látogasson el a Kis-Balatonhoz kerékpárral, autóval, tegyen egy kellemes sétát a nyugalom...

Kis-Balaton bemutatóház, Szent Adorján Bazilika ásatásai, Szent István kápolna, játszótér... és további felejthetetlen élmények a természet lágy ölén.

Kis-Balaton Látogatóközpont

2020. szeptember 23-tól látogatható a Kis-Balaton Látogatóközpont. A közel 1000 m2 nagyságú bemutatóhely elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése. Kis-Balaton látogatóközpont Keszthely-Fenékpusztán a Kis-Balaton Kutatóház melletti területen található, mely kiinduló pontja a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráinknak is: Fekete István Emlékhely, Kis-Balaton / Fenékpuszta / Diás-sziget. A látogatóközpont főbb elemei: interaktív kiállítás, mozi, tanösvény a tetőn, játszótér, étterem és ajándéküzlet.

Diás-szigeti túra

A Diás-szigeti túra keretében bemutatjuk a "Matula kunyhót", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját.
Rövid foglalkozásokat is tartunk a halászatról és a terület halairól, megvizsgáljuk a Zala-folyó makrogerinctelen lakóit, továbbá a Kis-Balaton ”kincsesládájába" pillantva is igazi érdekességeket lelhetünk.
A Diás-szigeti túrák kiindulópontja, találkozóhelye a Kis-Balaton Kutatóház

Kányavári-sziget

A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídján át érkezünk a szigetre. A szigeten sétáló utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek, játszórészek vannak kialakítva, valamint partján a horgászjeggyel rendelkezők pecázhatnak is. A kilátóiból a vízzel, mocsárral borított, gazdag élővilággal rendelkező táj jól megfigyelhető (egész évben látogatható – a parkolásért fizetni kell). A mozgásukban korlátozott látogatók, a kisgyermekes babakocsis családok „kis” komp segítségével juthatnak be a szigetre.
A Kányavári-sziget a fokozottan védett Kis-Balaton olyan része, amely kísérő nélkül szabadon látogatható. Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról.
A szigetet egy különleges látványú fahídon érheti el a látogató. A 13 állomásból kialakított információs rendszer a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul (Podiceps cristatus).

Programnaptár